VARKENSVLEES

BEWARING:

Vlees van goede kwaliteit vraagt een goede verzorging. Vlees dat reeds in porties gesneden is zoals mignonettes of koteletten kunnen 2 dagen bewaard worden, een gebraad kan 3 dagen bewaard worden in uw koelkast. Gemalen vlees zoals gehakt kan maximaal 1 dag in de koelkast bewaard worden. Al ons vers vlees mag ingevroren worden. Gemalen vlees mag slechts 2 tot 3 maanden ingevroren worden. Vanaf dat punt gaat de kwaliteit achteruit. Ontdooi uw vlees nooit op kamertemperatuur, doe dit altijd in uw koelkast op een afdruiprekje met een bordje eronder of ontdooi in koud water. Wilt u uw vlees graag luchtledig verpakken, vraag gerust aan onze verkopers.

BEREIDING:

Varkensvlees kan gerust een plaats innemen in een gezond menu. Het bezorgt ons de nodige vitaminen en mineralen en het cholesterolgehalte is niet meer dan in andere vleessoorten. De beste magere stukken zijn mignonettes, magere filetkoteletten, een varkenshaasje of mager varkensstoofvlees. Delen verrijkt met vet, maar ook met een fantastische smaak, zijn ondermeer spieringkoteletten en (buik)spek. Varkensvlees kan op verschillende manieren bereid worden en elke bereiding vraagt vaak een specifiek stuk.

BAKKEN: (Spiering)Koteletten, mignonettes, varkenslapje. Schroei dicht op hoog vuur. Dep vooraf het vlees steeds goed af. Op deze manier krijg je een mooi krokant korstje. Zet het vuur lager en laat verder garen. Laat even rusten voor het serveren.

BRADEN: Varkenshaasje, varkenskroontje, buikspek en filetgebraad. Dep het vlees vooraf goed af en laat mooi aankorsten in de pan. De beste braadtemperatuur voor varkensvlees in de oven is tussen 150°C en 170°C. Hierbij mag gerekend worden op ongeveer 35 minuten braadtijd per 500 gram vlees.
Na het braden is het belangrijk je vlees te laten rusten afgedekt in aluminiumfolie. Hierdoor kan het vlees zijn sappen vasthouden en zorgt het voor een heerlijke malsheid. Kruid pas net voor je het vlees in de pan legt, zout onttrekt echter vocht uit het vlees.

STOVEN: De beste stukken om te stoven komen van de schouder. Indien u graag wat meer vet wilt, kan u gerust een stuk vragen uit de nek. Deze kan je ook eens afwisselen met varkenswangen. Een stukje lever verhoogt de smaakbeleving.
De beste stukken om te stoven komen van de schouder. Indien u graag wat meer vet wilt, kan u gerust een stuk vragen uit de nek. Deze kan je ook eens afwisselen met varkenswangen. Een stukje lever verhoogt de smaakbeleving.
Hieronder een greep uit onze verschillende rassen:

Ons Belgisch varkensvlees omhelst vier varkensrassen. In Slagerij Aula hebben we gekozen voor het Piétrainras gezien zij een uitmuntend vleesras vormt en de beste kwaliteit kan leveren in haar smaak en laag vetgehalte..
The Duke of Berkshire is een oud-Engels varkensras. Door haar smallere spiervezels en het vegetarisch meergranen voeder krijgt het vlees een mooie gemarmerdheid. Bij de Berkshire wordt verwezen naar de echte ‘authentieke smaak’. In onze vers vlees afdeling kan u terecht voor de heerlijke koteletjes, verse worsten of hammetjes.
Pata Negra oftwel “zwarte poten”. Dit varkensras wordt hoofdzakelijk gekweekt in Zuid-West Spanje. Dit varken heeft een combinatie van diervoeder en eikels gehad. Door het vele bewegen en de voeding krijgt het vlees een nootachtige smaak dat haar zo typeert en haar tot een echte favoriet maakt.
ONZE OPENINGSUREN

Van maandag tot en met zaterdag            van  9u tot 18u30 

GESLOTEN op zon- en feestdagen